Grote vraag aan speltmeel drijft prijzen op

ROTTERDAM – Het valt niet meer aan te slepen: spelt, een oude graansoort die plots populair is geworden door de publicatie van boeken als Broodbuik.

Tarwe zou ongezond zijn en spelt een beter alternatief. De laatste maanden zijn bakkers daarom overspoeld met de vraag naar speltbrood.

Aanbod blijft achter
Maar het aanbod blijft achter. Vooral de kleinere bakkers kunnen geen speltbrood meer leveren, waardoor de schappen soms leeg zijn en prijs is gestegen.

“De boeren hebben simpelweg niet genoeg ingezaaid om aan de gestegen vraag te voldoen. Niemand die dit heeft zien aankomen”, zegt een woordvoerder van Meneba, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten in Rotterdam.

Nieuwe oogst
Het einde van het oogstseizoen is bereikt, het wachten is op de nieuwe oogst. Die wordt pas op zijn vroegst medio augustus verwacht. Langzamerhand zijn de voorraden opgeraakt. Boeren en handelaren die uit speculatie nog voorraden hebben vastgehouden, kunnen nu de hoofdprijs vragen.

“Het tekort is gigantisch, er heeft zich een ware prijsexplosie voorgedaan”, constateert Vincent Derksen, inkoper bij Bakkerij Verbeek uit Brummen, marktleider in de Nederlandse natuurvoedingsmarkt.

Een deel daarvan heeft het bedrijf bij de consument moeten neerleggen. “Een heel brood kost nu 40 eurocent meer dan een paar maanden geleden.” Lang niet de hele verhoging van de kostprijs wordt bij de consument neergelegd, zegt hij er direct bij. “De marge voor ons én de winkels is nu bijna te verwaarlozen. De grondstofprijs per kilo is in zestien maanden geleden verviervoudigd. Maar we kunnen nog wel tot het eind van het seizoen leveren.”

Bron: http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/grote-vraag-aan-speltmeel-drijft-prijzen-op-1.4320950

Nog geen reacties....

Laat een reactie achter